Synchroonzwemmen?

Voel jij je net als een vis in het water en zou je graag elke week willen zwemmen? Misschien vind je dansen en bewegen op muziek erg leuk. Wat is er dan leuker dan dit allemaal met elkaar te combineren? Dat kan met synchroonzwemmen!

Synchroonzwemmen wordt vaak omschreven als waterballet. Echter houdt het wel meer in dan alleen ballet in het water. Je leert er samenwerken met anderen tijdens het zwemmen van een uitvoering (op muziek). Hierbij is het leuk om te ontdekken hoe goed je ritmegevoel is. Belangrijk is om te leren hoe je synchroon (gelijk) met andere kinderen beweegt want dit is de basis van de sport.

Het is best een ingewikkelde sport want je moet soms veel dingen tegelijk doen; ondersteboven in het water drijven terwijl je benen bovenwater uitsteken. Als je weer bovenkomt dan moet je vaak zowel je benen gebruikt om bovenwater te blijven en je armen zwaaien boven je hoofd. Natuurlijk helpen wij je om dit allemaal te leren!

Als een van de weinige sporten bestaat het uit twee onderdelen: techniek en uitvoeringen. We zullen die twee dingen even apart omschrijven om zo een duidelijker beeld te geven over de sport die wij beoefenen.

Techniek is de basis van het synchroonzwemmen. Dit is ook het eerste wat je leert als je start met synchroonzwemmen. Je leert bijvoorbeeld op je rug drijven door met je handen te stuwen. Stuwen is een beweging die je met je handen doet om je lichaam aan de waterspiegel te kunnen houden. Als je weet hoe je blijft drijven in het water dan ga je verder  en leer je hoe met de geleerde technieken figuren kunt maken. Deze worden dan op speciale wedstrijden gezwommen waar je dan een diploma kunt halen als je een bepaald aantal punten hebt gehaald. Nu weet je nog niet wat balletbeen, gehoekte houding voorover en barracuda betekent maar dat leer je snel.

Ook leer je eggbeaten. Dit lijkt heel veel op het watertrappelen dat je bij het diplomazwemmen te leren krijgt alleen hebben wij een andere techniek waardoor het nog mooier uit komt te zien. In het kort gezegd houdt techniek bij het synchroonzwemmen dus in dat je beheerste en mooi leert zwemmen.

Uitvoeringen worden door onze zwemsters als het leukste onderdeel gezien. Het houdt in dat je verplichte figuren achter elkaar doet op muziek. Dit onderdeel wordt met een verschillend aantal meisjes gezwommen: met 1 persoon heet het een solo, een nummer met 2 personen heet een duet en een nummer met minstens 4 personen en hoogstens 8 personen noemen we een ploeg. De trainster gaat samen met de zwemsters op zoek naar leuke muziek en mixt diverse leuke muziekjes tot een geheel. Soms is het een muziekje dat flink swingt maar soms kiezen zwemsters ervoor om te zwemmen op klassieke muziek, alles is mogelijk.

Ook uitvoeringen worden op special daarvoor georganiseerde wedstrijden gezwommen. Om dit zo spectaculair te maken voor het publiek, maar ook voor de zwemsters zelf, wordt er aan de uitvoering een soort showelement aan toegevoegd. Dit doen we bijvoorbeeld door zwemsters in hetzelfde badpak te laten zwemmen dat vaak versierd is met pailletten. Dat zijn soort glinstertjes die dan op het badpak wordt genaaid. Naast een prachtig badpak, krijgt iedere zwemster een haarstukje op het haar. Die is dan ook versierd met pailletten.

Maar waarom zou je nou net bij Zwemclub Eijsden moeten komen zwemmen? Tja, eigenlijk zou je dat zelf moet beslissen, maar wij zouden het super leuk vinden om jou te leren waarom synchroonzwemmen zo’n leuke sport is!

Kan iedereen wel synchroonzwemmen? Tuurlijk! En wij willen je het met plezier leren. Het enige vereiste is dat je minimaal 5 jaar moet zijn en in bezit moet zijn van je A en B diploma. Je kunt dan een maand gratis meetrainen voordat je beslist of je lid wilt gaan worden van de zwemclub. Dus twijfel niet, kom gewoon gerust een keertje kijken of meetrainen!

Proefzwemmen?

Als je  een keer mee wil komen trainen stuur dan een berichtje naar onze ledenadministratie Dan krijg je een berichtje van de trainer wanneer je welkom bent om een paar keer mee te trainen. Je mag twee weken gratis meetrainen voordat je beslist of je definitief lid wilt worden van Zwemclub Eijsden. Wanneer je lid wil worden  vul dan ons aanmeldformulier ZCE in en geeft het af bij de trainer.

Voor de contributievoorwaarden klik hier hier

Contactpersoon synchroonzwemmen: zceijsden.synchro@gmail.com